Oppskrift på Rognebærgelè
5 kg Rognebær
2 l vann
1 kg epler
3 kg sukker
1. Plukk bærene, steriliser glassene og ha ventekaffen klar!
Når høsten nærmer seg og Rognebærene er store, røde og fine er de best. Det var faktisk lettere sagt enn gjort å finne fine Rognebær i nærområdet. Kanskje var vi litt sent ute denne gangen..! Det heter seg at Rognebærene bør plukkes etter første frostnatta, men du kan jukse litt med å la dem få seg en tur i fryseren etter at de er vasket og renset.
Glassene som skal brukes må også vaskes og steriliseres med koking! Glassene vi brukte ble oppbevart i varm stekovn inntil gelèen ble ferdig.
Det blir litt venting når man lager denne gelèen, så det er hyggelig å være flere sammen så man kan nyte litt kake og kaffe underveis :)
2. Kok og sil bærene
Kok bær og epler sammen med vannet under lokk, til de har falt godt sammen og har tapt en del av fargen. Eplene skal visstnok hjelpe på bitterheten fra bærene. Til silingen kan du gjerne bruke et silnett om du har. Trykk ut vesken av bærene for å få med deg mest mulig. Av oppskriften over fikk vi 3 liter saft.
3. Kok opp saften
Kok deretter opp den silede saften sammen med sukker. La det koke i 15-20 minutter. Ta av skummet som dannes under kokingen.
4. Ta gelèprøve!
For å teste om du har fått gelèen stiv nok, kan du teste dette. Ta noen dråper av gelèen på et kaldt fat og se om den stivner. Trekk en skje gjennom flekken - gelèen skal da ikke flyte sammen igjen. Om det ser dårlig ut kan du prøve å ha i mer sukker, eller koke litt lengre. Det har imidlertid ingen hensikt å koke saften lengre enn ca 20 minutter.
5. Fyll glassene!
Gelèen has i varme, sterile glass. Vi hadde glassene stående i varmovnen før vi fylte dem. Du kan bruke alle slags glass så lenge de blir tette med lokket på. Her har vi brukt det vi hadde i skapet; glass fra tacosaus, fetaost, oliven mm.
6. Pynt glassene og ta en smaksprøve!
Skal du gi bort Rognebærgelèen i gave, er det hyggelig om glassene blir pyntet før de gis bort.
Vi lot gelèen stå ganske lenge før den ble smakt på... og smaken den var dessverre noe besk! Kanskje skulle vi brukt mer sukker, kanskje vær bærene veldig bitter. Men til reinkjøtt smakte den faktisk ikke så aller værst!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar